De 4 must do’s …

Of het nu een cadeau is aan een collega, of aan je mama, of aan je zoon of aan je baas, of buurman, …. Het maakt niet uit aan wie je een compliment wilt geven. Wil jij de schitter in hun ogen zien bij het in ontvangst nemen van jouw mooi geschenk dan gelden steeds opnieuw dezelfde 4 simpele regels.

Het leek ons een goed moment, zo net voor dé pakjes-periode van het jaar, om de kunst van het geven van een oprecht compliment weer even terug top of mind te brengen. Net zoals elke communicatievorm een vaardigheid is, die je je helemaal eigen kunt maken door te oefenen, is het geven van een compliment mét effect dat ook. En geef toe, is er een leukere manier van oefenen dan cadeautjes geven?

Sommige beweren zelfs dat ze gelukkiger worden van een oprecht compliment dan van goede seks. Anderen worden verslaafd aan complimenten. Beide beweringen kunnen eigenlijk best wel kloppen … Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat ons lichaam endorfine aanmaakt van zodra we glimlachen, goede seks hebben, chocolade eten, etc. Endorfine is het snelst werkend anti-stresshormoon in ons lichaam en wel met een verslavende werking. De hoeveelheid endorfine dat vrijkomt zal wellicht afhangen van de kwaliteit van het ene of het andere ;o). Maar het effect is hetzelfde, namelijk een euforisch gevoel. 

Alvorens de 4 regels op te frissen nog even dit. Een goed geformuleerd compliment, doet niet alleen glimlachen, maar veel meer, het kan ogen doen schitteren, mensen doen stralen, huppelen, dansen, neuriën en zelfs zingen. Zouden ze dan toch gelijk hebben zij die beweren dat ze gelukkiger worden van …. ?

The proof of the pudding is in the eating!

Hierbij alvast snel de 4 simpele regels op een rij:

1.      Wees steeds waarheidsgetrouw en correct over wat je een compliment geeft. Ere wie ere toekomt, want een compliment dat onverdiend is neemt niemand binnen.

2.      Breng variatie aan in de woorden die je gebruikt, spreek eenvoudige taal en wees zo specifiek mogelijk. Een vaag compliment kan zelfs averechts werken. Bye bye  endorfine!

3.      Stel het geven van een compliment nooit uit tot later. Wacht niet op een formeel moment, of een moment dat ... Geef het compliment zo snel als mogelijk. De ontvanger zal onmiddellijk opfleuren en goesting hebben om meer te doen, om verder te doen. En jij loopt niet het risico het te vergeten, het niet meer zo scherp en specifiek te kunnen verwoorden van wat de persoon nu precies gedaan heeft of bereikt heeft om het compliment te verdienen. 

4.      Moedig steeds het gewenst gedrag, of het gewenst resultaat, of wat dan ook reden is van je compliment, verder aan. Dit geeft mensen vleugels om door te zetten! Dit is een compliment op een compliment. Eentje voor wat er reeds gedaan is en eentje voor de toekomst. Yes, endorfine gegarandeerd!

Wat je aandacht geeft groeit. Door het geven van een compliment focus je jouw mindset, en die van de ontvanger, op wat goed gaat, op wat positief is. En dit zal dan ook groeien. Dat is een natuurwet.

Als je weet dat vanuit wetenschappelijk onderzoek het overduidelijk blijkt dat je 5 positieve opmerkingen, ervaringen, berichtgevingen of gedachten moet stellen tegenover 1 negatieve, om de gevolgen van die ene negatieve weg te werken. Dan weet je in ene weg dat je nooit te veel complimenten kunt geven, zolang ze maar aan deze 4 simpele regels voldoen! 

Tot slot toch ook even de aandacht vestigen op het in ontvangst nemen van een mooi en oprecht compliment. Wuif zeker nooit een compliment weg, want dat is hetzelfde als een ongeopend kerstcadeautje teruggeven. Dus, accepteer het pakje, bedank ervoor en GENIET er met volle teugen van!

En nu zijn wij benieuwd…

Deel ter inspiratie in het commentaarveld onderaan deze pagina welk compliment jij ontvangen hebt dat je het meest geraakt heeft (positief of negatief) en waarom.

Op jouw groei!

Waarderende groeten,

Sanae en Karin

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Facebook en/of LinkedIn knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ons inspireren of schrijf je in op één van onze volgende UP-events, een platform van gelijkgestemden waar het helemaal ok is om nog ‘lerende’ te zijn klik hier.