Ken je dat gevoel dat je precies de hele dag bezig bent geweest voor anderen, voor je kinderen, voor je ouders, voor je collega’s, m.a.w. voor andermans doelen, en die van jouw weer eens in de diepvries hebt geplaatst waar ze eigenlijk al maanden op jou zitten te wachten, met een knagend en frustrerend gevoel tot gevolg dat soms leidt tot het lange-tenen-effect, of een gelaten, berustend en zeker niet voldaan gevoel.

Hierbij 1 eenvoudige tip om trouw te blijven aan jezelf, om meer grip op je leven te krijgen, om meer voldoening te ervaren. Zoals steeds draait het altijd rond FOCUS op wat belangrijk is voor jou! Een hoge concentratie van focus kan je niet bereiken door steeds JA te blijven zeggen op andermans vragen en doelen. Wil je echte voldoening ervaren dan moet je een manier vinden die bij jou past om JA te zeggen tegen je eigen doelen, en dus meer NEEN aan die van een ander, want we hebben allemaal maar 24h in een etmaal en in die 24h hebben we maar een beperkt aantal pure productieve creatieve power. Gebruik deze bewust! Dat is ook wat alle succesvolle mensen en topatleten gemeen hebben.

Toepassen van de leadership-methode “Stop-think-act” in je dagelijks leven

Wanneer mensen beroep willen doen op jouw tijd voor welke reden ook (een taak, een feestje, een babbel, een …. ) hou dan een STOP-zinnetje klaar in je hoofd, in de genre van “Mag ik hier even over nadenken?”

Hoe werkt dit? 

De STOP-THINK-ACT-methode maakt ons bewust dat we steeds kunnen kiezen in lijn met onze doelen, in lijn met wat wij belangrijk vinden; dat we de mogelijkheid hebben om bij een “ACTIE-REACTIE”-dynamiek steeds even op de pauze-knop kunnen duwen om na te gaan hoe we het best reageren met onze eigen doelen voor ogen. Zal een JA op een vraag mij korter bij mijn doelen brengen of eerder mijlenver er vanaf? En wil ik dat dan ook effectief? Met andere woorden, we hebben steeds een keuze, en hoe meer we bewust kiezen, hoe minder we ons geleefd voelen, hoe meer grip we op ons leven ervaren, hoe meer voldoening we ervaren.

Is dat niet egoïstisch? 

Neen! Neen! Neen! Dat is een diepgewortelde overtuiging in ons collectief bewustzijn. Wat mensen vooral belangrijk vinden is duidelijkheid:

-       Duidelijkheid over wanneer je terugkomt met een antwoord. Dit geef je snel door na je STOP-zinnetje te vragen “Ik kom hier morgen (volgende week, ..) op terug. Is dat OK voor jou? “; of “Wanneer heb je een antwoord nodig?”; … En je dan ook aan de timing houden uiteraard.

-       Duidelijkheid dat ze op je kunnen rekenen, dat je je engagement nakomt als je JA zegt. En de kans dat je je belofte nakomt is zoveel groter gezien je bewust voor een JA gekozen hebt. Je hebt dus ook de haalbaarheid gecheckt voor jou. Met andere woorden, je hebt je niet zoals voorheen weer eens in de nesten gewerkt en je eigen agendabeheer om zeep geholpen.

-       Duidelijkheid door bij een NEEN even kort mee te geven of ze bij dergelijke vragen naar de toekomst toe nog eens bij jou kunnen aankloppen of niet. Dit kan je zelfs zien als een vorm van respect voor hun tijd en jouw tijd. Het is hier zeker niet de bedoeling om je te verantwoorden. Je zal versteld staan dat mensen echt begrip hebben voor een NEEN, net zoals jij dat hebt voor een NEEN van iemand anders. 

Probeer het zelf uit, gedurende 30 dagen en verwelkom het steeds intenser wordend gevoel van zelfwaardering en voldoening op het einde van de dag!