Het was op een dinsdagmiddag in een prachtig pand in het Gentse Groot-Begijnhof. Lekker knus in een zeteltje, met Marijke Libert aan de andere kant.  Volmondig had ik hier enkele weken eerder ‘ja’ op gezegd. Ik had wel zin in een interview over het moederschap.  Why not, ik heb toch niets te verliezen, enkel een ervaring rijker.

Over wat ik zou zeggen, daar had ik niet echt over nagedacht, totdat ik onderweg was naar Gent. Toen kwam toch wel wat de twijfel. Heb ik eigenlijk wel iets te vertellen, en wil ik mijn persoonlijk verhaal wel met iedereen delen…

En dat was ook het eerste wat ik zei toen ik in dat zeteltje zat.  “Ik weet niet of ik wel iets speciaals te vertellen heb.”  Marijke lachte het weg, stelde me de eerste vraag en we waren vertrokken….  Het werd een intens en hartverwarmend gesprek. 

Op mijn terugrit naar huis voelde ik me heel kwetsbaar. Over mezelf praten en vertellen hoe het écht met me gaat heb ik terug moeten leren, stap voor stap, met vallen en opstaan.  Maar hoe meer je oefent, hoe meer je je schild rondom jezelf stuk per stuk laat afbrokkelen, hoe meer deugd het ook doet en het oplucht.  

Tijdens de workshops van InsideUp zien we dit ook elke keer terugkomen. Wij delen veel van onze eigen ervaringen en inzichten voor een grote groep van mensen.  Wij zeggen wat er leeft, wat er speelt en wat er echt toe doet.  En dat zien we bij de deelnemers ook gebeuren. Het is een kwestie van geven en nemen.  Je krijgt pas verbondenheid met jezelf en met anderen wanneer je die kwetsbaarheid toelaat en jouw masker van trots, schaamte en angst afzet.

Enkele weken later krijg ik het artikel in mijn mailbox. Marijke heeft de fantastische gave om een intens gesprek om te buigen tot de essentie met een mooi en uniek verhaal als resultaat.

Ben ik fier op hoe het allemaal gelopen is in het verleden?  Niet altijd.
Ben ik fier dat ik mijn kwetsbaarheid heb durven tonen? Absoluut!
Ben ik een goede moeder?


Lees het verhaal van Sanae en Karin, samen met nog 98 andere vrouwen in het boek ‘ben ik een goede moeder?’. In dit boek luistert Marijke naar honderd moeders in heel Vlaanderen, vrouwen van alle leeftijden, uit alle sociale en culturele werelden. Ze laat hen zichzelf punten geven, een cijfer op tien op de moederschaal.

 

En, een fijne moederdag uiteraard!

Karin