The thing that is really hard,
&
really amazing,
is giving up on being perfect
&
beginning the work of becoming yourself.
                                  - Anna Quindlen

 

Ben je al ooit iemand tegen gekomen die helemaal perfect is? Waarom maken we het ons dan oh zo moeilijk door zelf die perfectie na te streven in één of meerdere domeinen in ons leven?

Een definitie van perfectionisme die bij mij echt is blijven plakken is deze van Brené Brown  (De moed van imperfectie, Amsterdam, 2013). Het boek is een aanrader!

Toen begreep ik voor het eerst waarom het werk is van elke dag om perfectionisme los te laten. Het is een lange, maar allesomvattende definitie:

-          Perfectionisme is een schadelijk en verslavend systeem van overtuigingen dat uitgaat van de volgende gedachte: als ik er perfect uitzie, perfect leef en alles perfect doe, kan ik de pijnlijke gevoelens die worden veroorzaakt door schaamte, afkeuring en verwijten voorkomen of tot een minimum beperken.

-          Perfectionisme is zo schadelijk, omdat perfectie domweg niet bestaat. Het is streven naar een onhaalbaar doel. Bovendien heeft perfectionisme te maken met hoe we gezien willen worden, namelijk als perfect. En ook dat is een onhaalbaar doel, want op hoe we door anderen gezien worden hebben we geen enkele invloed, hoeveel tijd en energie we er ook in steken.

-          Perfectionisme is verslavend, want wanneer we te maken krijgen met schaamte, afkeuring en verwijten – en dat is onvermijdelijk-, denken we dat dat komt doordat we niet perfect genoeg waren. In plaats van vraagtekens te plaatsen bij de kromme logica van perfectionisme, bijten we ons vervolgens nog meer vast in onze inspanningen om er perfect uit te zien, perfect te leven en alles helemaal perfect te doen.

-          Ieder mens krijgt te maken met schaamte, afkeuring en verwijten (en de angst voor de bijbehorende gevoelens). Perfectionisme vergroot de kans op dergelijke pijnlijke emoties en leidt vaak tot zelfverwijt: ‘Het is mijn eigen schuld. Ik voel me zo omdat ik niet goed genoeg ben.’

Toen ik deze definitie las en durfde voor mijn eigen spiegel te gaan staan, kon ik niet anders dan toegeven dat ik inderdaad heel veel deed om maar niet afgekeurd te worden door anderen, om maar waardering te krijgen voor anderen, om er bij te horen.

Had iemand mij vijf jaar geleden gezegd dat ik een perfectionist was dan zou ik dat niet geloofd hebben. Want ik was dat helemaal niet vond ik. Totdat ik dit dus las. Verdorie, dat was een harde noot om te kraken, en ik heb er nog steeds elke dag werk aan. Maar niets doen, en gewoon blijven die perfectie nastreven was geen optie meer, want dat was een straatje zonder einde en vooral stevenend op totale uitputting zonder voldoening.

Met het vraagstuk “hoe dit op een milde manier om te buigen?” ben ik samen met Karin op onderzoek gegaan. Wat wij afgelopen jaren hierover geleerd hebben willen we graag delen. Daarom organiseren we dit najaar interactieve masterclasses over hoe je Perfectionisme kan ombuigen naar Optimalisme. Ook voor ouders een absolute aanrader want zelf heb ik maar laat beseft dat ik mijn perfectionisme ongewild door aan het geven was aan mijn zoon.

Voor meer details: http://www.insideup.be/index.php/nl/aan-de-slag/up-workshops.

Sanae

 

Reacties   

# carolien 26-08-2017 15:37
hallo,
wanneer staat deze workshop nog eens ingepland, want ik kan donderdag 7sept helaas niet aanwezig zijn.
# Sanae 06-09-2017 13:42
carolien zei:
hallo,
wanneer staat deze workshop nog eens ingepland, want ik kan donderdag 7sept helaas niet aanwezig zijn.


Dag Carolien,
Op donderdag 19/10 en dinsdag 12/12 zullen nieuwe masterclasses plaatsvinden. Hou onze site alvast in de gaten.
Liefs,
Sanae