Is dit ook herkenbaar voor jou?

Ik hoor mezelf nog een aantal jaren geleden zeggen dat ik geen perfectionist ben. Ik lever gewoon graag kwaliteit op. Ja, want als ik iets oplever is het zo “af”, dat niemand, maar dan echt niemand daar nog een opmerking over kan geven. Dat ik daarvoor tot een kot in de nacht heb moeten doorwerken. Dat ik daarvoor geen tijd heb kunnen maken voor mijn gezin. Dat ik daardoor in de week eigenlijk enkel maar het werk, slapen, eten”-patroon kende. Dat wist niemand. Buiten de mensen met wie ik onder 1 dak woon. Het perverse is dat ik die kwaliteitslat ook zo hoog legde voor anderen. Ik hoor me nog zo zeggen Ja, maar…”. “”Dit vind ik goed, maar…”. “Kan je dit er ook niet even bij doen … “. Op zich onschuldige woorden. Maar eigenlijk was het nooit goed genoeg. Het kon altijd beter. Het moest altijd beter. Waardoor de ander zich zelfden gewaardeerd voelde. Of, dan zei ik wel dat het goed was, maar mijn lijf zei iets anders. Of, dan toonde ik helemaal iets anders. Bijvoorbeeld, ik zei dan wel aan iedereen dat het belangrijk was om te pauzeren. Niet te lang door te werken…Maar dat gold wel niet voor mij. Ik at meestal aan mijn bureau. Deed quasi altijd het licht aan en uit op bureau. Stuurde mails nog laat ’s avonds…Waar was the walk your talk? Maar toen, toen dacht ik echt dat ik geen perfectionist was. Toen, toen dacht ik echt dat ik dit allemaal deed voor het algemeen belang op het werk. Man, man, man, wat was ik een moeilijke om mee samen te werken. Nu weet ik dat het niets met de ander te maken. Wel met mij.

Thuis was het anders. Maar ook weer niet. Ik kon echt een sloddervos zijn, totdat ik de bel hoorde. Dan moest alles snel in de kasten. Ik herinner me nog dat ik thuis elk WE alles piekfijn opruimde, anticiperend op een mogelijk bezoek. Niet omdat ik dat belangrijk vond. Niet omdat het mij rust bracht. Maar om geen blik te zien van afkeuring, of iets dat daar op trok. Ook mijn kids en partner kregen steeds goed bedoeld advies om het beter te doen. Elke keer opnieuw. Want het kon steeds beter toch?. Gewoon genieten van ”Het is goed. Het is genoeg”. Dat kon ik niet.

In vriendschappen niet anders. Eigenlijk was ik ofwel een afwezige vriendin, opgeslorpt door haar werk en thuis. Ofwel een veeleisende vriendin. Eentje die continu advies gaf. Eentje die zichzelf weinig kwetsbaar opstelde. Als ik er was oor anderen, dan was ik extreem aanwezig. Niet goed voelend wat dit van me kostte. Als het me dan te veel werd, drukte ik mezwart/wit uit. . Of trok ik me helemaal terug. Dit kwam de relaties uiteraard niet ten goede. Ik voelde me niet begrepen en de ander ook niet. Nu weet ik dat het geven nooit in evenwicht stond met mijn eigen noden en behoefte.

DUS, had je mij zoveel jaren geleden gezegd dat ik perfectionist was. Dan had ik je niet geloofd. Want, dat zijnmensen die op elk vlak, op elk aspect van hun leven 100% perfect zijn. En ik wist natuurlijk dat ik dat niet was. Dat ik dat wel probeerde te zijn, maar dat dat niet lukte. Misschien wel in een bepaald aspect van mijn leven, maar dan nog. Het kon altijd beter.

Ik hoor nog zoveel mensen rondom mij steigeren als ik vandaag zeg ‘goed is goed genoeg’ of ‘done is better than perfect’. Ze geven mee daar geen vrede mee te kunnen nemen Het moet helemaal af zijn. Ze denken dat mensen die dit wel kunnen geen kwaliteit kunnen leveren, neigen naar ‘je m’en foutisten’, …. Zij die perfectie nastreven voelen zich beter, superieur, … Maar wat die kostprijs is als je alle aspecten van je leven langs elkaar zet? Wat die kostprijs is met betrekking tot je gemoedsrust? Wat die kostprijs is voor je gevoel van voldoening? Dat wordt onder de mat gestoken. Daar wordt met geen woord over geschreven. Het enige wat telt is dat de buitenwereld jou de moeite waard vindt om mee te verbinden. Dat de buitenwereld jou pluimen geeft voor al wat je doet? Dat de buitenwereld jou ziet?

Dus, ja, ik begrijp helemaal wat het betekent om perfectionist te zijn. Ik begrijp helemaal de angst die soms opkomt van iets ‘gewoon’ goed op te leveren. Ik begrijp helemaal dat je je klein en kwetsbaar voelt en daardoor dan toch maar liever het harnas van een perfectionist aantrekt. Want dat ken je.

Er is een andere weg

Een weg die je nu niet voor mogelijk houdt. Maar waarvan je weet dat je deze moet inslaan. enminste als je gezond oud wilt worden. Als je met voldoening je dag wilt afsluiten. Als je je vriendschappen en relatie niet wilt doen stranden. Als je niet in die burn-out wilt belanden. Als je echt eerlijk bent met jezelf weet je dat dit niet houdbaar is.

Dus, je snakt ernaar om te veranderen, maar het is precies sterker dan jezelf. Meer nog, je hebt nooit anders gekend. Het ben jij zo precies. Wie zal je dan zijn als je hieraan begint te sleutelen? Gaan ze je nog leuk vinden? Gaat men je nog waarderen? Misschien vinden ze je nieuwe ik helemaal niet leuk. En wat dan?

Heel deze transformatie vraag best wel wat. Misschien heb je het al geprobeerd? Misschien heb je er al een boek over gelezen? Of zelfs meerdere? Misschien heb je al tal van eenmalige workshops gevolgd, en voelde je ‘ja’, en deed je toch maar weer ‘neen’? Wat mij heeft geholpen, is dit niet zien als een wonde die je even gaat fixen met een pleister. Een pleister onder de vorm van een boek, een eenmalige workshop, … Neen, dit is een complete wijziging in je levensvisie. En doe je best niet alleen. Het kan wel. Maar dat is dan echt de hard way. De eenzame weg. Veranderen is al moeilijk genoeg. Gun je de steun en de ondersteuning die elk van ons nodig heeft als het oud patroon terug de kop op komt steken. Gun jezelf de ondersteuning en de inspiratie en de motivatie van gelijkgestemden. Gun jezelf NU eindelijk om JOUW leven te ontdekken en te leiden. Wat ook die ander ervan mag denken.

Oh ja, en denk nu niet dat perfectionisme gelijk staat aan kwaliteit. Je kan nog altijd kwaliteit leveren. Je kan nog altijd excelleren, met een gezonde ondersteunende mindset. Ver weg van die allesoverheersende, controlerende perfectionistische mindset. Het mild zijn voor je zelf. Voor anderen. Krijg je erbij. Het genieten van je verwezenlijkingen ook. De goesting om meer uit het leven te halen door gewoon helemaal jezelf te zijn ook. Je spontane ik komt terug naar boven. Zalig. Je oprechte lach. Heerlijk
perfectionisme website traject 1

 

Jaartraject, wat kan je verwachten?

Wij bieden geheel op maat van perfectionisten een traject aan van 9 maanden intensieve begeleiding in groep. Het is een traject voor jou als jij de moed hebt om eindelijk dat harnas uit te doen en jezelf te zien en tonen. Gezien dit een grote investering is van jou, niet alleen in geld, maar ook in tijd, willen wij zeker zijn dat dit traject aansluit met jouw noden en verwachtingen. Vandaar dat we geheel vrijblijvend, met plezier een intake aanbieden van 30 minuten. Hierin kan jij ons ervaren en wij jou. Hierin krijg je inzicht in de opbouw van het programma, alsook je investering in tijd en geld. We gaan enkel met elkaar in zee als er een wederzijdse volmondige ‘JA’ volgt.

Wie liever niet in groep werkt, kan ook individueel begeleid worden. Geef dit gewoon even mee tijdens de intake.

 

Hoe, Waar en Wanneer: 

Het traject heeft een duurtijd van 9 maanden mét intensieve begeleiding.  Er zijn vier fysieke bijeenkomsten en vijf live online-coachings (60 tot 90minuten). De fysieke bijeenkomsten zijn steeds gepland op zaterdag zodat er geen verlof genomen moet genomen worden van het werk.

  • Kick-off - zaterdag 23 maart 2019 - 9u tot 21u - Willebroek
  • woensdag 24 april 2019 - 20u tot 21u
  • woensdag 15 mei 2019 - 20u tot 21u
  • zaterdag 1 juni 2019 - 9u tot 17u - Willebroek
  • woensdag 24 juli 2019 - 20u tot 21u
  • zaterdag 21 september 2019 - 9u tot 17u - Willebroek
  • woensdag 16 oktober 2019 - 20u tot 21u
  • woensdag 13 november 2019 - 20u tot 21u
  • zaterdag 12 december 2019 - 18u - 23u - Afsluitdiner

De live online coachings-sessies worden opgenomen en doorgestuurd. Dus, geen probleem als je er een keertje niet live online bij kunt zijn. 
Er is ook een deelname aan een gesloten facebook-groep. Voor vragen en inspiratie onder de participanten. Ter ondersteuning van je groei.

 
Prijs: 

Op aanvraag of te bespreken tijdens de intake.


Om de interactie tussen deelnemers maximaal te garanderen zijn het aantal plaatsen per traject beperkt. 
Aarzel dus niet om je in te schrijven!

Neem nu contact voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via ons contactformulier.